Herpes genital in sarcina: ce riscuri ai la nastere

herpes genital riscuri la nastere

Infectiile cu transmitere sexuala sunt unele dintre cel mai “temute” probleme de sanatate ale unui cuplu. Acestea pot influenta fertilitatea partenerilor si pot fi transmise fatului, la nastere. Herpesul genital este una dintre cele mai comune infectii si este cauzata de herpes simplex, un virus care nu se transmite doar prin contact sexual. Totusi, studiile arata ca sansele ca herpesul genital sa fie transmis fatului sunt destul de mici. Despre herpes genital in sarcina si riscuri la nastere vorbim, pe larg, in materialul urmator.

Ce este herpesul genital si cum poate fi transmis

Virusul herpes simplex este cel care cauzeaza aparitia herpesului genital.

Exista multe tipuri de virusuri herpetice:

  • herpes simplex tip 1 (HSV1);
  • herpes simplex tip 2 (HSV2).

In mod obisnuit, HSV 1 tinde sa apara in jumatatea superioara a corpului, in principal in jurul buzelor si gurii. HSV 2 este frecvent cauza herpesului genital. Ambele virusuri sunt transmise de la o persoana la alta prin contact strans cu pielea sau prin contact sexual si ambele forme pot infecta zona genitala.

cum se transmite herpesul genital

Herpesul genital este contagios de la aparitia primelor simptome – o senzatie de furnicaturi sau mancarime – pana la vindecarea plagilor.

Odata ce ai avut virusul, herpes simplex ramane in corp, iar asta inseamna ca poti avea herpes genital in orice moment.

Herpesul genital poate fi transmis prin:

  • contact piele – piele cu zona infectata – inclusiv sexul vaginal, anal si oral (poate dura luni sau ani pana apare);
  • cand organele genitale au fost atinse de o ulceratie cauzata de HSV;
  • imprumutarea jucariilor sexuale cu cineva care are herpes.

Simptomele herpesului genital

Herpesul genital apare in etape. Simptomele asemanatoare gripei caracterizeaza etapele initiale ale herpesului genital. Printre simptome regasim:

  • furnicaturi sau mancarime usoara, care dureaza 12 pana la 24 de ore;
  • secretii vaginale neobisnuite;
  • mici blistere insotite de iritatie, durere, roseata si inflamarea zonei afectate;
  • formarea ulceratiilor superficiale (de obicei la cateva zile dupa aparitia blisterelor).
imptome herpes genital

Herpes genital in sarcina, riscuri la nastere

In timpul sarcinii, virusul herpes simplex (HSV) poate cauza probleme. Mai ales daca este prima oara cand femeia a contractat virusul (infectie primara). In prima parte a sarcinii, HSV poate duce la avort spontan sau daca vorbim despe mometul nasterii, copilul poate fi infectat daca femeia naste natural.

In timpul nasterii naturale, virusul poate fi transmis catre fat provocand herpes neonatal, o afectiune grava si uneori fatala. Herpesul neonatal provoca o infectie care duce la deteriorarea durabila a sistemului nervos central, retard mental sau deces. Daca este administrat precoce, tratamentul poate ajuta la prevenirea sau reducerea efectelor de durata, dar chiar si cu medicatia antivirala, aceasta infectie are consecinte grave pentru majoritatea sugarilor infectati.

cum se transmite herpes genital

Un risc crescut pentru herpesul neonatal il au bebelusii a caror mama a dobandit infectia spre finalul sarcinii. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca viitoarea mama nu are anticorpi impotriva virusului.

Gravida care a dobandit herpesul genital inainte de a ramane insarcinata are sanse mai mici sa transmita virusul catre fat. Sistemul sau imunitar a produs deja anticorpi, iar acestia sunt transmisi prin placenta, ceea ce inseamna ca fatul este protejat la nastere. In primele luni de viata, fatul nu are propriul sistem imunitar, acesta „mosteneste” sistemul imunitar al mamei.

Conform ASHA (American Sexual Health Association), 25-30% dintre femeile insarcinate din Statele Unite au herpes genital si doar 0,1% dintre copiii nascuti au herpes neonatal. Acest lucru inseamna ca majoritatea femeilor cu herpes genital dau nastere unor bebelusi sanatosi.

Fertilizarea in vitro si herpesul genital

Daca pacientul nu vrea sa isi asume riscul de a contracta virusul prin contact sexual, poate lua in considerare modalitati alternative de a-si intemeia o familie. Aceste optiuni includ tehnicile de reproducere umana asistata (RUAM).

herpes genital riscuri pentru fat

Daca sarcina a fost obtinuta prin proceduri de fertilizare in vitro, virusul are acelasi comportament. Nu este cu nimic diferita abordarea. Complicatiile ce pot sa apara la fat sunt aceleasi ca in cazul unei sarcini obtinute pe cale naturala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen − 10 =