Sarcina la AMH 0.5 – 1 ng/ ml, cum pot sa am un copil: sanse reale de succes

sarcina la AMH 0.5 - 1 ng ml

Exista un interes crescut fata de hormonul anti-mullerian, hormon care masoara rezerva ovariana in termen cantitativ. Rezerva ovariana este un termen folosit de specialistii in fertilitate pentru a estima sansele unei femei de a avea un copil folosind propriile ovocite. In materialul de mai jos, explicam care sunt sansele sa obtinem sarcina la AMH 0.5 – 1 ng/ ml sau la un AMH sub 0.5 ng/ml.

Niveluri de baza specifice varstei

Este important sa ne amintim ca nivelul de AMH scade si ca nivelul FSH creste pe masura ce femeile imbatranesc. De exemplu, un nivel normal de AMH pentru o femeie la 42 de ani, cum ar fi 1 ng/ml, ar putea sugera imbatranirea prematura a ovarului la o femeie de 32 de ani.

VARSTAFSH AMH 
< 33 ani< 7.0 mIU/mL= 2.1 ng/mL
33 – 37 ani< 7.9 mIU/mL= 1.7 ng/mL
38 – 40 ani< 8.4 mIU/mL= 1.1 ng/mL
+ 41 ani< 8.5 mIU/mL= 0.5 ng/mL
sursa: Synevo

Unul dintre primii pasi in investigarea fertilitatii este testarea markerilor care ofera informatii despre rezerva ovariana. Cel mai important marker este hormonul anti-mullerian AMH. Testul AMH este la fel de simplu ca orice alt test de sange si poate fi facut in orice zi a ciclului menstrual.

Cu cat rezerva ovariana este mai mare, cu atat valoarea AMH-ului va fi mai mare. Un rezultat scazut nu inseamna neaparat ca nu puteti ramane insarcinata.

Va prezentam povestea unei femei care a incercat timp de 17 ani sa devina mama. A acceptat cu greu indicatia de FIV cu ovocite donate, iar acum visul i s-a implinit.

Sanse de reusita pentru sarcina la AMH 0.5 – 1 ng/ ml

Un nivel al AMH de 1.0 ng/ ml pana la 3.0 ng/ ml este considerat „normal”.

Asta inseamna ca exista o cantitate suficienta de ovule pentru a obtine sarcina pe cale naturala. Cand valorile scad sub 0.1 ng/ml, pentru a ramane insarcinata, va fi nevoie de tehnici de reproducere umana asistata, fie cu suport medicamentos, fie prin fertilizare in vitro.

sarcina cu ovocite donate

Nivelurile de AMH sub 1,0 ng / ml sunt de obicei considerate scazute indicand o rezerva ovariana „pe sfarsit”. Varsta este motivul principal pentru un AMH scazut. Pe masura ce imbatranesti, rezerva ta ovariana – si nivelul de AMH – scad natural.

Studiile arata sansele de a obtine o sarcina la AMH 0.5 – 1 ng/ ml sunt de aproximativ 10% pe ciclu, respectiv 15%.

Sarcina la AMH sub 0.5 ng/ ml

Un nivel al AMH-ului sub 0.5 ng/ ml este considerat foarte scazut, ceea ce inseamna o rezerva ovariana diminuata sau slaba. Rezultatul sugereaza ca este putin probabil sa ramaneti insarcinata pe cale naturala, ceea ce ar putea face necesara o procedura de reproducere umana asistata, respectiv fertilizare in vitro.

sarcina cu amh 05 01

Cand se impune fertilizarea in vitro

Nivelurile AMH nu reflecta calitatea ovocitelor. Mai multe ovocite la recoltarea pentru FIV ofera o oportunitate pentru un numar mai mare de embrioni. Totusi, mai multe ovocite nu inseamna intotdeauna mai multi embrioni. Calitatea lor joaca un rol esential in fertilizarea si dezvoltarea embrionilor. Scopul final este de a avea cel putin un embrion sanatos pentru a se transfera in uter.

Sarcinile pot fi obtinute la toate nivelurile AMH – chiar si in absenta unui AMH detectabil. Ratele de reusita raman totusi scazute (5% pe ciclu FIV si 10,0% cumulat) la un AMH pana in 0,4 ng / ml. Varsta joaca un rol esential.

rezerva ovariana scazuta

Solutia: FIV cu ovocite donate

Sansele de reusita ale unei fertilizari in vitro depind foarte mult de varsta femeii si de tipul de procedura ales. Un AMH sub 0,5 ng/ml la 40 de ani are sanse mai mici de reusita decat aceeasi valoare la o pacienta de 30 de ani. In cazul procedurilor de fertilizare in vitro cu ovocite donate, sansele sunt mai mari, indiferent de varsta pacientei. Acest lucru se datoreaza calitatii ovocitelor care provin de la femei tinere, testate riguros inainte de donare.

Pentru a obtine o sarcina la un AMH sub 0.5 ng/ml, cea mai buna solutie este FIV cu ovocite donate sau cu embrioni donati, daca exista o patologie masculina asociata sau partenerul lipseste.

Sanse de reusita pentru FIV cu ovocite donate la Medimall

Categorie de varstaPrima procedura A douaa procedura A treia procedura
20-30 de ani43%73%86%
30-35 de ani41%65%79%
35-37 de ani36%59%74%
38-39 de ani31%52%68%
40-42 de ani21%38%51%
43-44 de ani7%13%19%
45 + ani3%5%8%
Medimall: sanse de reusita FIV pe categorii de varsta si numar de proceduri

Clinica Medimall Atena are o experienta vasta in domeniul reproducerii umane asistate. In cadrul clinicii se folosesc doar ovocite proaspete, ceea ce inseamna o rata mai mare de succes, despre care am scris mai multe aici.

Ovocitedonate.ro demareaza campania AMH. Tu poti sa fii mama?

Daca ai nelamuriri despre acest subiect, nu ezita sa ne intrebi. Specialistii nostri iti stau la dispozitie cu sfaturi si raspunsuri. Lasa-ne un mesaj, iar noi iti raspundem in cel mai scurt timp!

Vrei sa iti testezi rezerva ovariana? Vino si fa-ti si tu testul AMH, iar noi te rasplatim. Pentru testul AMH facut in clinicile noastre partenere, din Bucuresti si Ploiesti iti oferim ecografia de specialitate, GRATUIT!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *