Trompe uterine infundate si infertilitate

trompe infundate

Una sau ambele trompe uterine infundate cauzeaza infertilitate. Rolul trompelor uterine este acela de a conecta uterul de ovare. In procesul conceptiei, ovocitul eliberat de ovar in perioada ovulatiei este preluat de trompa uterina. In treimea externa a trompei se realizeaza fertilizarea ovocitului de catre spermatozoid, embrionul rezultat fiind apoi transportat pana in uter, unde se instaleaza sarcina. Astfel, in cazul in care exista probleme medicale la nivel de trompe uterine, o sarcina nu poate fi obtinuta pe cale naturala.

Boli care provoaca infundarea trompelor uterine

Boala inflamatorie pelvina. Este vorba de afectiuni inflamatorii la nivelul ovarelor sau in trompele uterine cauzate, cel mai frecvent, de infectii transmise pe cale sexuala. Des intalnita este salpingita, cauzata de o infectie bacteriana, cu prevalenta mai mare la femeile cu varste intre 15 si 25 de ani.

Simptome

  • dureri la contact sexual
  • sangerari in afara menstruatiei
  • secretii vaginale urat mirositoare

Infectii. Trompele se mai pot infunda si din cauza infectiilor care apar cateodata dupa un avort, spontan ori provocat, sau dupa o interventie de cezariana.

Endometrioza. Endometrioza poate cauza infundarea trompelor, prin prezenta tesutului anormal endometrial la nivelul trompei. Endometrioza se poate extinde si la alte organe, respectiv ovare, vezica urinara sau intestin. Acest lucru provoaca formarea de aderente pelvine.

Alti factori de risc in infundarea trompelor:

  • istoric de sarcini extrauterine
  • fibrom uterin
  • polipi
  • interventii chirurgicale la nivelul abdomenului
  • leziuni ale trompelor
  • tuberculoza genitala

Metode de diagnostic pentru trompe uterine infundate

Trompele pot fi examinate printr-o investigatie care se numeste histerosalpingografie. Medicul introduce o substanta de contrast prin colul uterin. Imaginile obtinute il ajuta in stabilirea unui diagnostic clar. Histerosalpingografia se face fara anestezie, in primele 10-12 zile din ciclul menstrual. O metoda de diagnostic eficient si cu mai putine reactii adverse este HISTEROSONOGRAFIA.

Tratamentul trompelor infundate

Daca e vorba de aderente, acestea pot fi indepartate chirurgical si se poate incerca obtinerea unei sarcini. Totusi, sanse mai mari sunt doar in cazul femeilor tinere, cu o rezerva ovariana de calitate. Daca in decurs de un an de la desfundarea trompelor nu s-a reusit obtinerea unei sarcini, se recomanda fertilizarea in vitro. Daca doar una din trompe este blocata, este posibila obtinerea unei sarcini.

6 Responses

  1. Buna dimineata domnu doctor eu de 17 ani nu am mai ramas însărcinată am doi copii de 14 si de 13 ani si nu am mai rămasă.însărcinată eu am 31 de ani

    1. Buna ziua! Va recomandam sa va adresati unui specialist in reproducere umana asistata. Daca doriti, va putem ajuta cu specialisti din Bucuresti si Ploiesti.

  2. Buna seara am 41 si imi doresc de câteva ani un copil dar nu a venit inca nu am nici un avort am doar o nastro pe cale natural acum 19… am făcut aceea histerosonografie si mi a zis ca am trompele înfundate… ca nu sunt foarte rău înfundate… asta nu stiu ce a vrut sa spuna… dar mi zis sa fac o interventie de laparoscopie . Am facut si acele analize de AMH si mi a zis ca este scazut 0,95 asi vrea sa stiu dacă este bine sa fac aceea laparoscopie sau sa mai incerc incaodata sa fac aceea histerosonografie

    1. Buna ziua. Datele medicale trebuie contextualizate in functie de varsta. Histerosonografia nu este o metoda de tratament, ci este o metoda de screening. Se poate ca uneori, in cazuri usoare, sa avem drept rezultat o sarcina, dar acestea sunt exceptii, nu obiectiv sau regula pentru histerosonografie. Se poate incerca laparoscopie si urmari pe termen scurt daca se obtine sarcina, cu mentiunea ca totusi avem un AMH sub limita, deci sub 1 plus o calitate probabil mai scazuta a ovocitelor, in contextul varstei. Indicam o perioada scurta de incercari pentru a nu avea o reducere a rezervei in viitor si o imposibilitate de utilizare a ovocitelor dvs. Noi va stam la dispozitie pentru second opinion atat in Ploiesti, la Ana Medical Center, programari la 0733 550 055, dar si in Bucuresti, la Dacia Medical Center, programari la 0766 536 553.

  3. Bună ziua ,domnul Doctor!Am 25 ani am pierdut sarcina la 9 săptămâni . Avort spontan . Au trecut scurgerile în 6 zile . A trecut deja 2 săptămâni de la avort și am reînceput viața sexuală cu soțul . Dar în unele poziții deja simt discomfort și durere ,ceea ce până acum nu erau. A dispărut și orgasmul .
    Este posibil să mi se înfundat trompele uterine ? Ce control trebuie să trec ? Ne Dorim o sarcină în viitorul apropiat .
    Vă rog să ne spuneți un răspuns desfășurat ,care ar fi pașii spre o nouă sarcină .Multumesc anticipat!

    1. Buna ziua!
      Va recomandam un control medical pentru a depista cauzele simptomelor pe care le-ati descris.
      In functie de zona in care va aflati, va puteti programa la una dintre clinicile noastre partenere:
      🔔 𝗔𝗻𝗮 𝗠𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗲𝗿 (Ploiești – tel: 0733 550 055)
      🔔 𝗗𝗮𝗰𝗶𝗮 𝗠𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗲𝗿 (București – tel: 0766 536 553)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 2 =