Banca de spermatozoizi in Romania

Banca spermatozoizi in Romania-thedailybeast.com (Medium)

In trecut, infertilitatea era considerata o problema a femeilor. Pe vremuri, rareori spre deloc exista scenariul in care barbatul era cel “vinovat”, atunci cand un cuplu nu putea avea copii. Odata cu evolutia medicinei, infertilitatea a inceput sa fie recunoscuta si acceptata ca o boala. Mai mult decat atat, infertilitatea  a fost recunoscuta ca o boala atat a femeilor, cat si a barbatilor. Pe masura ce tehnologia in domeniu a avansat, au aparut si solutiile. Una dintre ele este banca de spermatozoizi. 

E vorba despre bancile de spermatozoizi sau de ovocite. Acestea fac posibila fertilizarea in vitro atunci cand obtinerea unei sarcini nu este posibila cu ovocite proprii sau cu sperma partenerului. Pentru ca legile din Romania nu permit acest act de donare, in acest moment, nu exista banca de spermatozoizi la noi in tara.

Lucrurile s-au schimbat mult, de la infiintarea primei banci de sperma, in 1960, si pana acum. La inceput, doar cuplurile care se confruntau cu o problema de fertilitate de cauza masculina alegeau aceasta varianta pentru a putea deveni parinti. Ulterior, varianta a fost tot mai des luata in calcul si de femeile singure sau de cuplurile homosexuale.

Asa se face ca, dupa anul 2015, pe primul loc in topul persoanelor care apeleaza la serviciile bancilor de spermatozoizi sunt femeile singure, care isi doresc sa devina mame – aproape 50%. Acestea sunt urmate de cuplurile de femei homosexuale (30%), in vreme ce cuplurile hetorosexuale cu probleme de fertilitate se afla pe locul 3 in clasamentul celor care merg la o banca de sperma, potrivit statisticilor.

Banca de spermatozoizi in Romania, la stadiul de vis

Desi nu exista o banca de spermatozoizi in Romania, acest lucru nu a impiedicat cuplurile din tara sa devina parinti.  Agentia Nationala de Transplant are in evidenta cateva sute de copii nascuti ca urmare a procedurilor de inseminare sau FIV cu sperma donata, in ultimii ani. Acestia au fost nevoiti sa mearga insa la clinici din strainatate, pentru a putea obtine sarcina dorita.

Ca in cazul donatoarelor de ovocite, donatorii de sperma sunt si ei supusi unui examen medical riguros inainte de a fi trecuti pe lista donatorilor. Sunt testate mutatiile genetice frecvente, bolile infectioase precum hepatitele B si C, HIV si Citomegalovirus. Pe langa aceste teste este verificat si statusul imunologic. Nici educatia si profesia donatorului nu sunt trecute cu vederea. Multe paciente sunt interesate de donatori cu un anumit tip de educatie sau cu aptitudini specifice.

Trasaturi “mostenite” de la parinti

Donatorii pot alege sa isi dezvaluie identitatea sau sa doneze sperma sub protectia anonimatului. Indiferent de varianta aleasa, clinicile pot dezvalui detalii despre anumite caracteristici. Se pot dezvalui varsta, inaltimea, culoarea ochilor si a parului, constitutia fizica sau etnia donatorului. Astfel, cuplurile care apeleaza la o astfel de banca vor putea alege in cunostinta de cauza un donator cu trasaturi asemanatoare. In acest fel, bebelusul va “mosteni” trasaturile parintilor.

In cazul femeilor fara partener, lucrurile sunt diferite, alegerea facandu-se de regula dupa preferinte. Statisticile arata ca, de cele mai multe ori, acestea se indreapta spre un donator cu trasaturi exotice sau de alta rasa.

Trebuie mentionat si ca bancile de sperma limiteaza numarul de donari de la o anumita persoana. Astfel, specialistii dau asigurari ca riscul unei casatorii consanguine nu trebuie sa fie motiv de ingrijorare.

Sursa foto: thedailybeast.com

33 Responses

    1. Buna ziua! Pentru procedurile de fertilizare in vitro cu ovocite donate colaboram cu clinicile Ana Medical Center, din Ploiesti, si cu Dacia Medical Center, din Bucuresti.

  1. Buna ziua cum asi putea dona spermatozoizi si unde pentru a putea ajuta si alte femei pentru a ramane insarcinate sincer toti spermatozoizi pe care ai detin si elimin mereu in acte sexuale cu partenera sunt 100% buni iubita mea a ramas insarcinata inca din prima incubatie cu spermatozoizi fara a fi nevoie de un medic specialist dupa care au urmat controale medicale sa vada cum se dezvolta copilul si toate cele etc etc.

  2. Buna ziua. As dori sa va intreb unde este o bancă de sperma pt păstrare .copilul meu va face citistatic si nu stiu daca va mai putea avea copii. De a aceea cautam o bancă pt păstrarea spermei .Astept raspuns multumesc mult

  3. Buna ziua. Am inteles ca nu se poate dona la clinica dumneavoastra dar exista vreo clinica prin Romania care sa suporte acest serviciu? Pana acum, singura informatie( destul de ambigua) pe care am reusit s-o obtin din presa online e ca ar fi la Panait Sarbu(Maternitatea Giulesti) sau la o clinica din Timisoara. Aveti vreo informatie credibila despre asa ceva?

    1. Buna ziua. Din pacate, nu va putem oferi aceasta informatie pentru ca nu o detinem.

    1. Buna ziua. Donarea de sperma nu este o procedura ce poate fi realizata in Romania, nefiind reglementata din punct de vedere legal. Puteti incerca sa va adresati clinicilor de profil din strainatate, de exemplu partenerul nostru din Grecia, clinica Medimall. Puteti sa ii contactati direct, au personal care vorbeste in limba romana.

    1. Buna ziua. Donarea de sperma nu este o procedura ce poate fi realizata in Romania, nefiind reglementata din punct de vedere legal. Pentru a fi donator, trebuie sa va adresati clinicilor de profil din strainatate, de exemplu partenerul nostru din Grecia, clinica Medimall. Puteti sa ii contactati direct, au personal care vorbeste in limba romana. Regasiti detalii aici – https://www.ovocitedonate.ro/clinici-din-grecia

  4. Tânăr 21 de ani ochii căprui blond frumos vreau sa donez spermă la persoanele care doresc un copil și nu pot avea sunt din barlad momentan în Italia dar dacă cineva dorește o sa vin în România fac asta din inima va pup

    1. Buna ziua! In Romania, nu exista banci de material genetic, deci nu este posibila o donare de sperma in clinicile noastre partenere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven + 11 =