Donare ovule contra cost, beneficii versus riscuri

Donare ovule contra cost-conditii

1 din 4 cupluri se confrunta cu probleme de fertilitate. Pentru multe dintre ele, fertilizarea in vitro cu celule proprii nu este o varianta din cauza calitatii ovulelor sau a lipsei lor, ceea ce inseamna o rezerva ovariana scazuta sau absenta.

Pentru aceste cupluri, singura solutie de a obtine sarcina este fertilizarea in vitro cu ovocite donate. In cazul in care avem si o patologie masculina, solutia sta in FIV cu embrioni donati. Este motivul pentru care femeile, in special tinere, au ocazia sa doneze ovule benevol si fara beneficii financiare pentru actul de donare ovule, cel putin nu in mod formal. Ele merg la clinici pentru a dona ovulele, dar nu fac o donare contra cost, ci sunt suportate cheltuieli cu transport, cazare si, sigur, costurile procedurilor si cele aferente stimularii si analizelor.

Donare ovule contra cost, riscuri pentru donatoare

Cel mai important aspect este faptul ca in Romania donarea de ovule este ilegala. Donarea de ovule necesita o pregatire speciala a donatoarei inainte de recoltare. Dupa analize si screening genetic, se incepe tratamentul de stimulare ovariana a donatoarei.

Ciclul menstrual trebuie sincronizat cu cel al receptoarei. Cand ovulele trebuie recoltate, pacienta este chemata la clinica si este internata pentru o zi. Internarea se face deoarece punctia ovariana are loc sub anestezie. O pregatire speciala este necesara si pentru femeia care primeste ovulele.  Pentru sanse mai mari de reusita, femeia receptoare trebuie sa respecte pasii pentru procedura finala de FIV.

Riscuri apar in momentul punctiei de recoltare. Acul poate sa atinga intestinele, vezica sau vase importante de sange. Sigur ca vorbim despre cazuri cu totul si cu totul speciale. Probabilitatea este extrem de redusa.
Cel mai mare risc al procedurii, daca putem cuantifica, este dat de hiperstimularea ovariana. In urma recoltarii ovulelor pot aparea efecte adverse. Balonarea si durerile de stomac sunt cele mai frecvente. Exista si cazuri grave, in care donatoarele risca sa ramana infertile sau chiar sa moara.

Conditii si pregatire inainte de donare ovule

Donarea de ovule contra cost este interzisa in cele mai multe dintre tarile care au astfel de legi. In Romania, nu se poate pune problema actului de donare contra cost. Aici nu exista legislatie specifica de reglementare a procedurii. Actul de donare este sub incidenta legii transplantului, iar donarea este usor de asimilat unui trafic de organe.

In ceea ce priveste alte tari europene, cum ar fi Grecia, Spania, Cehia sau Franta, dupa ce au fost selectate pentru donare ovule, donatoarele sunt nevoite sa isi schimbe stilul de viata. Renuntatul la fumat si alcool este obligatoriu inainte cu cateva luni de procedura. Nici contactul sexual nu este permis pe perioada tratamentului. Sunt motive pentru care multe femei renunta la procedura.

Plati formale sau informale?

Celelalte continua procedura de donare ovule, stimulentul financiar inclus in costurile ce acopera transport, cazare, diferite analize si servicii, fiind un plus informal.
Spania este cea mai cautata tara din Europa pentru donare de ovule, din punct de vedere al donatorului. Clinicile acopera costurile mentionate si se intampla de multe ori (de cele mai multe ori), ca sumele mari sa depaseasca costul in sine, iar donatorul sa ramana cu o suma de bani, lucru care atrage multe doritoare. Pentru femeile tinere in special, o donare de ovule contra cost (daca ar fi sa urmam principiul de mai sus) reprezinta o modalitate usoara pentru a obtine bani.
Clinicile din tarile in care legislatia nu permite donarea de ovule, cu atat mai putin donare de ovule contra cost, si-au deschis filiale in tari care permit procedura.

Astfel, fertilizarea in vitro cu ovocite donate este mai usor de realizat. Pregatirea receptorului se face in tara natala, donatorul se supune legislatiei din tara pe care o alegi pentru FIV cu ovocite donate, iar fertilizarea propriu-zisa are loc acolo. Avantajul acestui “sistem” este ca medicul care te va pregati in Romania, te va asista si in momentul fertilizarii.

45 Responses

    1. Bună ziua. Dacă doriţi, vă oferim numărul clinicii din Grecia cu care puteţi discuta pentru această procedură. Vă mulţumim!

          1. Buna ziua! Acesta procedura nu este posibila in Romania. Daca doriti sa donati ovule, trebuie sa luati legatura direct cu clinica Medimall din Grecia.

        1. Buna ziua! Acesta procedura nu este posibila in Romania. Daca doriti sa donati ovule, trebuie sa luati legatura direct cu clinica Medimall din Grecia.

      1. Bună ziua, pot cumpăra ovocite donate în Romania? Nu am putut avea ovocite prin stimulare ovariana și aș dori sa încerc cu ovocite de la altcineva?

        1. Buna ziua! In Romania, procedura este foarte complicata. Puteti incerca intr-o tara cu un cadru legislativ mai clar, cum este Grecia.

  1. Buna ziua,
    In urma cu 10 ani am facut o donare de ovule. Dupa aceasta operatie nu am avut nici o problema in a ramane insarcinata.
    Intrebarea mea este:
    Cu cati ani intru mai repede la menstruatie? os-17 ovule si
    od-23 ovule recoltate…

    1. Buna ziua. Depinde de situatia actuala. Doar analizele din prezent pot estima momentul intrarii la menopauza.

    1. Buna ziua! In Romania, acesta procedura nu este posibila. Daca doriti sa donati ovule, trebuie sa luati legatura direct cu clinica din Grecia. Se numeste Medimall.

  2. Sunt interesata sa donez ovule am un băiețel și o fetita și nu avem probleme genetice.
    Va rog sa îmi lăsați numărul de telefon sau o adresa de mail de la clinica
    Mulțumesc mult

    1. Buna ziua! Acesta procedura nu este posibila in Romania. Daca doriti sa donati ovule, trebuie sa luati legatura direct cu clinica din Grecia. Se numeste Medimall.

  3. Bună ziua, doresc un contact de la clinica specializata în recoltarea de ovule, doresc sa ‘donez’ contracost, sunt tânără am 19 ani sănătoasă fără probleme medicale.

    1. Buna seara. In Ploiesti, la Ana Medical Center, si in Bucuresti, la Dacia Medical Center. Va stam la dispozitie pentru detalii.

  4. Buna ziua
    Daca doresc sa ajung in Grecia pt donare contra cost voi face toate pregatirile la clinica lor sau pot face testele/pregatirea din Romania?

    1. Buna ziua. Analizele, pregatirea, sincronizarea si monitorizarea se fac in Romania, urmand ca in Grecia sa mergeti doar pentru embriotransfer (si partenerul pentru proba de sperma, daca nu dicutam despre embrioni donati, caz in care nu se pune problema de proba de sperma). Va stam la dispozitie in Bucuresti (Dacia Medical Center – 0766536553) si Ploiesti (Ana Medical Center – 0733550055).

    1. Buna ziua. Fie ca faceti referire la transportul pentru actul de donare de ovocite (care poate fi realizat doar in clinici din afara tarii, deoarece in Romania nu are baza legala si nu face obiectul activitatii noastre), fie ca faceti referire la transportul persoanei care doreste sa beneficieze de procedura de FIV cu ovocite donate si careia ii oferim suport prin parteneriatele pe care le avem cu clinici din Grecia, costul transportului este in responsabilitatea pacientelor. Daca aveti nevoie de sprijin pentru realizarea procedurii de FIV cu donate, puteti apela la ajutorul clinicilor Dacia Medical Center, din Bucuresti (programari la 0766.53.65.53) sau Ana Medical Center, din Ploiesti (programari la 0733.550.055.

    1. Buna ziua. In Romania, donarea de ovocite intra sub incidenta Legii Transplantului. Ea presupune ca donatoarea sa fie o persoana cunoscuta beneficiarului si se realizeaza in baza unui act notarial. Este insa posibila doar dupa aprobarea Comisiei de Etica din cadrul Agentiei Nationale de Transplant, prin urmare trebuie sa va adresati acestei institutii pentru a afla exact pasii necesari. Numai bine!

    1. Buna ziua! Va recomandam sa contactati clinica Medimall din Atena. Au si vorbitori in limba romana si va pot ajuta cu toate informatiile de care aveti nevoie. Gasiti toate informatiile aici: https://medimall.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three + 7 =