FIV cu donator anonim in Grecia

donator anonim fiv

Procedura de fertilizare in vitro – FIV cu donator anonim este posibila in clinicile de specialitate din mai multe tari europene, printre care si Grecia. Faptul ca donarea este anonima ii determina pe multi sa doneze, atat ovocite, cat si sperma.

Drept urmare, cel putin in Grecia, nu exista liste de asteptare pentru o procedura FIV cu donator anonim. Acest lucru face din Grecia una dintre cele mai cautate tari pentru FIV cu ovocite si embrioni donati.

Conditii pentru donare

Legislatia din Grecia prevede mai multe conditii pentru a fi donator de ovocite sau de sperma. Inainte de donarea propriu-zisa, se fac mai multe teste si analize medicale pentru a verifica starea de sanatate a potentialului donator.
Testele sunt pentru a depista mai multe afectiuni, printre care:

  • hepatita B si C
  • HIV
  • sifilis
  • fibroza pulmonara etc.
    Daca testele de mai sus sunt obligatorii in orice clinica, unii medici aleg sa faca si analize mai specifice, ca teste cromozomiale, cele pentru chlamydia sau alte boli cu transmitere sexuala. De asemenea, potentialii donatori sunt testati psihologic. Specialistii vor sa se asigure astfel ca acestia sunt constienti de consecintele pe care le implica donarea de ovocite sau sperma.
    Donatorii semneaza un formular de consimtamant in acest sens.

Donarea – act voluntar neremunerat

Conform legii din Grecia, donatorii sunt compensati financiar doar pentru acoperirea zilelor lipsa de la munca. Le mai sunt acoperite cheltuielile de calatorie sau alte costuri care apar pe parcursul procedurii de donare. Altfel, donarea de ovocite trebuie sa fie un gest altruistic, anonim, un act voluntar. Donatorul nu va avea acces la copilul aparut in urma procedurii FIV si nici la familia acestuia.

Informatii pentru cuplul receptor

Cuplul receptor are acces la informatii despre mai multe caracteristici ale donatorului. Acestea se refera la inaltime, greutate, culoarea parului, a ochilor, nuanta pielii, grupa de sange si tipul de educatie. Informatiile sunt disponibile inca din etapele initiale ale procedurii de fertilizare in vitro cu donator anonim.
Pentru ca nu exista un registru national al donatorilor, nu se poate spune cu precizie de cate ori a donat o anumita persoana. In Bulgaria exista un astfel de registru, nu insa in Spania, Cipru sau Cehia, spre exemplu.

Conditii pentru cuplul-receptor al FIV cu donator anonim

Prin mai multe analize medicale trece si cuplul care primeste ovocit sau sperma de la donator anonim. Se face screening pentru boli infectioase, cum ar fi hepatita B si C, HIV si sifilis.

Donare de embrioni in Grecia

Donare de embrioni in Grecia este o procedura legala. Se intampla ca unele cupluri sa pastreze mai multi embrioni, dupa ce si-au completat deja familia. Multe dintre aceste cupluri aleg sa doneze surplusul de embrioni, pastrandu-si anonimatul. Unele clinici prefera totusi sa foloseasca ovocite proaspete cu sperma donata, procedura numita ”dubla donare”. Rata de succes la o astfel de fertilizare e mai mare pentru ca ovocitele si sperma provin de la donatori tineri, fara probleme de fertilitate. Embrionii pot fi pastrati chiar si pana la 10 ani.

sursa foto: bioedge.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + sixteen =