Decizia de a face embriotransfer in ziua 3 sau ziua 5: situatii si motive

rata de succes embriotransfer precoce

Embriotransferul este ultimul pas al procedurii de fertilizare in vitro si poate fi realizat din zile diferite. Este si motivul pentru care naste o serie de dezbateri. Transferul de embrioni poate fi de doua feluri: embriotransfer precoce sau transfer de blastocist. Cu alte cuvinte, putem vorbi despre embriotransfer ziua 3 sau ziua 5. Se cunoaste faptul ca nu toti embrionii obtinuti evolueaza pana in ziua 5-6, iar acest lucru poate duce catre decizia de a realiza un embriotransfer precoce.

Embriotransfer ziua 3 sau ziua 5, sanse de reusita

Primul transfer de blastocist a fost realizat acum 30 de ani, in America, iar de atunci si pana in zilele noastre a ramas cel mai popular tip de embriotransfer. Cand vorbim despre embriotransfer ziua 3 sau ziua 5, trebuie sa vorbim de sansele de reusita ale fiecaruia.

Statistic, rata de reusita pentru transferul embrionilor in ziua a cincea este mai mare. Ceea ce nu inseamna ca alegere trebuie sa fie mereu ziua 5. Acest lucru se datoreaza faptului ca ziua a cincea este si ziua in care embrionul patrunde in uter si in cazul unei sarcini naturale. Asteptand pana in ziua a cincea, medicul embriolog se poate asigura ca va alege embrioni sanatosi, cu sanse mari de implantare. Sansele de reusita sunt de 50% in acest caz.

embriotransfer ziua 5
sursa: unsplash

Embriotransferul precoce este cea mai buna optiune atunci cand a fost obtinut un numar mic de embrioni in ziua 1 sau in cazul femeilor cu un AMH <1.

Numarul de embrioni transferati in ziua 3 si ziua 5

Tendinta mondiala este catre tranfer unic, ceea ce inseamna un singur embrion transferat. Motivul este deriva din dificultatea si din riscul pe care il reprezinta sarcinile multiple. Exista totusi si exceptii, pentru ca fiecare caz este privit ca unul diferit, cu nevoi si circumstante diferite.

Numarul embrionilor transferati este stabilit de catre medicul specialist in tehnici de reproducere umana asistata impreuna cu cuplul infertil. Specialistii recomanda transferul a maximum doi embrioni pentru a evita sarcinile multiple.

embriotransfer ziua 3 sau ziua 5
sursa: unsplash

Din numarul total al sarcinilor obtinute prin procedura de fertilizare in vitro, mai mult de jumatate sunt sarcini gemelare. In functie de tipul de embriotransfer ales, embriotransfer ziua 3 sau embriotransfer ziua 5, numarul de embrioni difera.

In cazul blastocistului avem un numar mai mic de embrioni transferati, tocmai datorita perioadei mai mari de dezvoltare. Pentru embriotransferul precoce, lucrurile stau putin diferit. Din cauza faptului ca nu toti embrionii ajung sa se dezvolte pana in ziua a cincea, la transferul de embrioni precoce numarul de embrioni transferati este mai mare pentru a creste sansele de reusita.

embiotransfer precoce
sursa: unsplash

Fertilizarea in vitro, sfaturi dupa embriotransfer

Fie ca este vorba despre embriotransfer ziua 5 sau embriotransfer ziua 3, dupa procedura de fertilizare in vitro, femeile trebuie sa respecte cateva reguli. Li se va recomanda sa evite dusurile fierbinti sau sauna timp de 48 de ore de la procedura. Caldura creste riscul de avort spontan si de dezvoltare a malformatiilor congenitale. Nici efortul sau contactul sexual nu este indicat in primele 48 de ore. Dupa transferul embrionar se recomanda o activitate redusa timp de 24 de ore.

Pana la confirmarea sarcinii trebuie respectata cu strictete medicatia prescrisa. Tratamentul va fi intrerupt numai daca medicul specialist solicita acest lucru. Testul de sarcina de sange se face la 10 zile de la embriotransfer pentru a fi concludent.

Nu uita ca fiecare situatie are particularitatile ei si tot ce poti face este sa alegi specialistul care sa studieze in detaliu fiecare situatie, sa aiba timpul si pregatirea necesara pentru a intelege ca tu esti unica si ca o decizie nu se incadreaza intr-un sablon ori statistica.

sursa foto: pixabay

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − three =