Alimentatia dupa embriotransfer – recomandari

alimente embriotransfer

O procedura de reproducere umana asistata medical poate fi destul de stresanta, astfel ca alimentatia dupa embriotransfer devine esentiala. Specialistii recomanda o alimentatie echilibrata pe tot parcursul vietii, insa ea devine cu atat mai importanta atunci cand se doreste obtinerea unei sarcini.

Alimentatia, importanta si inainte de procedura

Sansele de a obtine o sarcina pe cale naturala scad pe masura ce femeia inainteaza in varsta. Chiar daca sansele de reusita sunt mai mari cand vorbim de fertilizare in vitro, chiar si aici conteaza varsta femeii.

De asemenea, esentiala este si alimentatia, atat cea de dinainte, cat si alimentatia dupa embriotransfer. Un organism sanatos va fi mai bine pregatit pentru a sustine o sarcina, indiferent de modalitatea prin care a fost obtinuta. Astfel, un indice de masa corporala normal va da mai multe sanse cuplului care isi doreste un copil. Alimentatia echilibrata va asigura un indice de masa corporala normal, respectiv intre 18,50 si 24,99.

sursa: pixabay.com

Alimentatia dupa embriotransfer

Contrar credintei populare, o femeie insarcinata nu mananca pentru doi. Organismul viitoarei mame va cere exact atat cat are nevoie pentru a asigura substantele nutritive necesare atat gravidei, cat si fatului.

Drept urmare, medicii nu vor recomanda niciodata suplimentarea alimentatiei dupa embriotransfer. Ca la orice sarcina, alimentatia trebuie sa fie echilibrata, sanatoasa, din surse sigure si sa nu fie mai mult decat e nevoie. Pe parcursul unei proceduri de fertilizare in vitro, este de preferat o dieta saraca in carbohidrati, dar bogata in proteine.

Hidratarea corespunzatoare este si ea un element esential in sanatatea celor doi, mama si fat. In acelasi timp, gravida va fi nevoita sa tina cont si de eventualele greturi matinale, specifice primului trimestru de sarcina. Astfel, va evita anumite alimente care ii provoaca stari de rau.

sursa: pixabay.com

Alimente recomandate dupa embriotransfer

Dieta pacientului trebuie sa fie sanatoasa si echilibrata si sa includa alimente de tot felul. Nu este necesara evitarea stricta a anumitor produse alimentare. De exemplu, puteti bea ocazional alcool sau cafea. Din pacate, nu exista alimente magice care sa ne ajute sa ramanem insarcinate.

Este recomandat sa bei multe lichide, iar pacienta trebuie sa verifice daca urina este normala si ca nu sufera de retentie excesiva (se simte balonata). Trebuie evitate cantitatile excesive de sare.

Constipatia este frecventa. Recomandarea noastra principala este sa includem o multime de fibre in dieta dvs.: paine neagra, cereale, fructe cu un continut ridicat de fibre (kiwi, mere, pere, avocado, prune, capsune etc.), leguminoase (mazare, fasole, soia) si legume: anghinare, castraveti, sparanghel, usturoi, spanac etc. (sursa: Instituto Bernabeu).

Cereale si peste in alimentatia dupa embriotransfer

Nu exista cercetari extinse in ceea ce priveste alimentele care ajuta la implantarea dupa FIV, dar exista cateva exemple in care pot fi asociate diferite beneficii. (sursa: melaniemcgrice.com.au)

Cereale integrale. Un studiu american realizat de Dr. Gaskins si echipa sa a constatat ca cei care au consumat un aport mai mare de cereale interale in fiecare zi au o probabilitate mai mare de implantare a embrionului decat femeile care aveau cel mai mic aport de cereale integrale.

Acest lucru a fost atribuit faptului ca femeile care au consumat mai multe cereale au dezvoltat un endometru mai gros si stim deja ca el este necesar pentru implantare. Este recomandat sa includem in dieta noastra cel putin 48 de grame de cereale integrale in fiecare zi, asa ca incercati sa includeti cateva cereale la fiecare masa dupa transferul de embrioni.

Idee de meniu in alimentatia dupa embriotransfer

Poate doriti sa incercati:

  • MIC DEJUN: ovaz
  • PRANZ: o salata de legume, frunze verzi, seminte si peste
  • CINA: orez brun

Pestele in alimentatia dupa embriotransfer

Peste. Includeti pestele bogat in Omega 3 in planul dvs. de mese de trei ori pe saptamana. Un studiu recent efectuat pe o suta de femei care au urmat proceduri de reproducere umana asistata arata ca femeile care au un aport mai mare de Omega 3 in dieta lor au rate mai mari de implantare decât cele care consumau mai putin Omega 3.

Cercetarile par sa sugereze ca nu este doar Omega 3 este utila. Inlocuirea grasimilor saturate rele cu grasimi mono si polinesaturate bune pare a fi benefica pentru implantare in general. Pentru a obtine acest lucru, evitati alimentele procesate precum chipsurile si ciocolata si alegeti alimente bogate in grasimi bune, precum nuci si ulei de masline extra virgin.

Conform celor de la Indira IVF, dieta de dupa embriotransfer trebuie sa contina alimente bogate in zinc, acid folic sau proteine si grasimi sanatoase. Printre alimentele recomandate regasim:

sursa: pixabay.com

Fructe si legume

Legume cu frunze verzi: acestea sunt alimente care stimuleaza fertilitatea. Sunt bogate in antioxidanti, acid folic si fier, acestea ar trebui sa faca parte din aportul alimentar zilnic.

Banane: bogate in vitamina B6, ajuta la reglarea ciclului mentrual si sunt o alegere sanatoasa in dieta de dupa embriotransfer.

Brocolli: este bogat in vitamina C, ajuta la maturizarea ovulelor. Alaturi de alimente cu continut bogat de fier, anti-oxidanti si acid folic, ajuta la o dezvoltare corespunzatoare a fatului.

Cartofi: ajuta la cresterea diviziunii celulare in organism. Consumul regulat de cartofi ofera organismului vitamine esentiale precum B si E.

Ananas: contine o cantitate mare de mangan, iar manganul este cunoscut ca un mineral reproductiv, prin urmare, ajuta la stimularea hormonilor reproductivi.

Melanie McGrise, specialist cu competente in nutritie prenatala, spune ca dieta ajuta la consolidarea rezultatelor tratamentului pentru FIV , dar depinde foarte mult si de cauza infertilitatii pentru care s-a ajuns la FIV. Tot ea ne spune ca dieta mediteraneana este bogata in grasimi bune care sunt antiinflamatorii si care cresc sansele de a ramane insarcinata. Dieta mediteraneana contine, de asemenea, fructe si legume cu un continut ridicat de antioxidanti.

Rodia in alimentatia dupa embriotransfer

sursa: pixabay.com

Pe langa ananas, rodia, sfecla si nucile braziliene, in mod special, ar ajuta la implantare prin componentele lor, asa ca ar putea fi incluse in alimentatia dupa embriotransfer. Nectarul rosu inchis este obtinut din fructul de rodie care a fost considerat un simbol al fertilitatii in Persia antica.

Bogata in antioxidanti si micronutrienti precum vitamina C, folat, vitamina K este menita sa ajute la cresterea fluxului sanguin si, in general, are proprietati antiinflamatorii. Exista cercetari pe consumul de rodii la barbati care au aratat ca consumul inainte de ejaculare a fost asociat cu mai multi spermatozoid mobili (Fedder si colab., 2014).

Pentru femei, nu exista dovezi stiintifice ca ar ajuta potentialul de reproducere, dar doza recomandata este de 250 ml (sau 1 cana) de suc de rodie 100% pe tot parcursul ciclului dvs. pentru a imbunatati fluxul de sânge. 250 ml de suc zilnic se situeaza peste ceea ce am considera rezonabil – aproximativ 1/2 ceasca sau 125 ml suc de fructe ar fi considerat ca fiind o portie de fructe din cand in cand, nu zilnic. Este probabil sa contribuim la excesul de energie si (desi naturale), la cresterea zaharurilor din dieta.

sursa: pixabay.com

Alte recomandari dupa embriotransfer

Dupa embriotransfer pot fi folosite medicamente, insa exclusiv la recomandarea medicului, in functie de situatiile concrete care apar. Stilul de viata nu se schimba semnificativ, femeia poate sa-si continue munca obisnuita. Este de preferat sa se odihneasca macar cateva zile dupa embriotransfer, insa nu este nevoie de repaus la pat.

Cel mai bine este sa se evite excesele de orice fel, cum ar fi statul in pat sau efortul fizic sustinut. Daca medicul recomanda anumite tratamente, inclusiv injectabile, atunci acestea trebuie efectuate la timp, fara intarzieri. Sangerarile mici sunt un lucru obisnuit dupa embriotransfer, astfel ca doar o cantitate mare ar trebui sa nasca suspiciuni.

Trebuie evitate imediat dupa embriotransfer: baie in cada, inot, dusurile vaginale, tampoanele interne, raporturile sexuale, activitati fizice intense, alcoolul, vremea extrema. De asemenea, interzise in aceasta perioada sunt si cofeina, tutunul, drogurile, ridicarea greutatilor sau activitati de tipul mersului pe bicicleta sau calarit. Sigur, o viata echilibrata este intotdeauna de dorit, nu doar inainte si dupa embriotransfer.

Ai intrebari despre fertilizare in vitro cu embrioni donati? Scrie-ne si specialistii nostri iti raspund!
sursa foto: pixabay.com

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 1 =