Inseminare artificiala sau fertilizare in vitro – care este diferenta

IUI si FIV

Inseminare artificiala sau fertilizare in vitro (FIV)? Este o intrebare frecventa, mai ales atunci cand abia am descoperit ca avem o problema de fertilitate. Este cu siguranta o intrevare la care poate raspunde medicul curant. Totusi, trebuie sa stim cand se poate recomanda o procedura si care sunt sansele de reusita si diferentele dintre cele doua.

Diferenta dintre IUI si FIV

Inseminarea intrauterina (IUI), cunoscuta drept inseminare artificiala, si fertilizarea in vitro sunt cele doua proceduri de reproducere umana asistata la care pot apela cuplurile infertile. Aceste tehnici creeaza adesea confuzie. Iata care este diferenta dintre inseminarea artificiala si fertilizare in vitro.

dr. Denisa Nica

Inseminarea intrauterina (IUI) consta in plasarea spermatozoizilor in uterul femeii, dupa prelucrarea spermei prin centrifugare, astfel incat sa avem o sperma concentrata, in care se regasesc cei . Fecundarea se face pe cale naturala.

FIV, in schimb, este o procedura ceva mai complicata. Presupune fertilizarea ovulelor punctionate de la femeie, cu lichidul seminal oferit de la partener sau de la donator. Procedura se desfasoara in laborator.

Recomandarea procedurii, indiferent daca este vorba despre inseminare artificiala sau fertilizare in vitro, este facuta intotdeauna de medicul specialist in infertilitate, in functie de dosarul medical al fiecarui cuplu.

In cadrul consultatiei de infertilitate, la care iau parte ambii parteneri, sunt stabilite analizele si investigatiile pentru depistarea cauzei infertilitatii.

Exista o serie de analize pe care cuplul ar trebui sa le faca, pe langa cele de rutina, uzuale, pentru verificarea starii de sanatate. Histerosonografia (pentru doamne) si spermograma (pentru domni) sunt cel mai des intalnite.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie, specialist in infertilitate

Pe baza analizelor care stabilesc cauza infertilitatii, sunt indicate procedura cu cele mai mari sanse de reusita si etapele:

  • diagnosticare si ghidaj tratament infertilitate feminina/masculina
  • protocol stimulare ovariana
  • inseminare artificiala sau fertilizare in vitro

Inseminarea artificiala – indicatii

Inseminarea intrauterina este recomandata in special cuplurilor care se confrunta cu infertilitate masculina, in care femeile au varsta pana in 40 de ani. Astfel, procedura este indicata doamnelor care au o rezerva ovariana acceptabila si trompele permeabile. In plus, este important ca si spermograma partenerului sa fie buna. Practic, aceasta procedura se foloseste doar in cazul patologiilor masculine usoare sau medii si in caz de infertilitate de cauza necunoscuta.

dr. Denisa Nica

Statisticile arata ca inseminarea artificiala creste de 3 ori sansele de aparitie a unei sarcini fata de contactul sexual la ovulatie. Indicate sunt insa cel putin doua-trei incercari. In cazul in care procedura nu are succes, se poate recurge la fertilizare in vitro. Sigur, protocolul nu este obligatoriu. Daca avem indicatie de FIV de la inceput, nu are niciun sens sa trecem prin 2-3 IUI.

sursa: pixabay.com

Fertilizarea in vitro – indicatii

Cele mai frecvente patologii feminine in care este indicata fertilizarea in vitro sunt:

  • patologia tubara – trompe infundate
  • sindromul ovarelor micropolichistice
  • endometrioza
  • insuficienta ovariana (cand vorbim mai degraba de FIV cu ovocite donate)

Atunci cand, dupa mai multe inseminari artificiale, sarcina nu apare, se apeleaza la fertilizarea in vitro, chiar daca nu avem o cauza bine determinata pentru care sarcina nu s-a produs.

Fertilizarea in vitro cu ovocite proprii se poate realiza atunci cand exista material genetic de calitate. Dupa 40 de ani si in cazul in care rezerva ovariana a femeilor este extrem de mica, se recomanda fertilizarea in vitro cu ovocite donate sau embrioni donati. Ultima indicatie se foloseste in cazul in care exista si o patologie masculina asociata.

Fertilizarea cu ovocite donate se recomanda pacientelor cu rezerva ovariana scazuta, dar in conditii specifice. In sensul in care un AMH mic la o pacienta tanara poate oferi mai multe sanse decat acelasi AMH dupa 40 de ani. Specialistul este cel care poate oferi indicatia cu cele mai mari sanse, expunand pacientului varinatele si probabilitatile. In ceea ce priveste ovocite donate, la acest program apeleaza si pacientele care au avut proceduri de fertilizare cu esec in antecedente si cele cu menopauza precoce. Din nefericire, avem si un segment de fete cu varsta tanara, sub 25 de ani, cu o rezerva ovariana care tinde spre zero. Este de studiat de ce se intampla asta.

dr. Denisa Nica, coordonatoarea clinicii Ana Medical Center

Medicul specialist in infertilitate este singurul in masura sa stabileasca tipul procedurii de reproducere umana asistata: inseminare artificiala sau fertilizare in vitro.

sursa: pixabay.com

4 Responses

    1. Buna ziua. Partenerii nostri va pot oferi tot suportul de care aveti nevoie pentru a obtine o sarcina cu ajutorul tehnicilor de reproducere umana asistata medical, fie ca vorbim de inseminare artificiala sau de fertilizare in vitro. Puteti apela cu incredere la clinica Dacia Medical Cener din Bucuresti – 0766 53 65 53 sau la Ana Medical Center din Ploiesti – 0733 550 055. Din 5 decembrie, se va da startul si Programului national de decontare a fertilizarii in vitro 2022 si puteti beneficica de ajutor financiar de la stat de 15.000 lei. Partenerii nostri va pot oferi consiliere online gratuita pentru inscrierea dosarului la programul national si ulterior, suport in realizarea investigatiilor necesare si a procedurii de FIV. Va dorim multa bafta!

    1. Va multumim! Daca aveti nevoie de suport medical pentru probleme de infertilitate, puteti apela cu incredere la partenerii nostri:
      – Dacia Medical Center din Bucuresti – 0766 53 65 53
      – Ana Medical Center din Ploiesti – 0733 550 055

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five + 5 =