Infertilitatea din cauze necunoscute: solutii ca sa deveniti parinti

infertilitate din cauze necunoscute

In cazul cuplurilor care au probleme in a obtine o sarcina, o infertilitate din cauze necunoscute este un diagnostic frustrant. In acelasi timp, este des intalnit, daca ne gandim ca pana la 3 din 10 cupluri diagnosticate cu infertilitate nu stiu cauza exacta. Cele mai multe dintre studiile existente indica totusi o pondere mai mica, de 10-15%. Infertilitatea de acest tip, desi inexplicabila, poate fi abordata astfel incat, in cele din urma, sa se obtina o sarcina. Iata care sunt solutiile.

Infertilitate din cauze necunoscute, cand analizele sunt bune

Infertilitatea inexplicabila, deci infertilitatea din cauze necunoscute, se refera la situatia in care testele standard de infertilitate nu au gasit o cauza pentru incapacitatea unui cuplu de a obtine o sarcina. Si asta in ciuda faptului ca au urmat tot protocolul, inclusiv pe cel extins, respectiv:

  • analizele genetice;
  • de cariotip;
  • din sange periferic, pentru ambii parteneri;
  • de microdeletii, pentru partea masculina;
  • histeroscopie;
  • laparoscopie;
  • analize hormonale.

De asemenea, rezultatele investigatiilor facute pot arata:

  • o spermograma de calitate;
  • trompe permeabile;
  • uter fara septuri, pregatit ca sa primeasca sarcina.

Si totusi, in ciuda investigatiilor si a rezultatelor favorabile ale analizelor, sarcina nu apare.

Despre toate acestea, vorbeste, pe larg, in video urmator, dr. Chadi Muheidli, specialist in probleme de fertilitate in cadrul Dacia Medical Center.

Unii medici specialisti in reproducere umana asistata medical sustin ca un diagnostic de infertilitate inexplicabila este un non-diagnostic.

Infertilitate din cauze necunoscute si testele standard

Estimarile indica faptul ca intre 15 si 30% dintre cuplurile care se confrunta cu infertilitate sunt diagnosticate ca avand infertilitate din cauze necunoscute. Variatia procentului estimat este data de faptul ca expertii nu sunt de acord asupra a ceea ce ar trebui sa constituie „testarea standard de infertilitate”. Testarea poate varia de la caz la caz si in functie de protocoalele de testare disponibile.

De exemplu, ghidurile Societatii Americane de Medicina Reproductiva pentru testele standard de infertilitate solicita:

  • evaluarea ovulatiei;
  • histerosalpingograma (HSG) sau histerosonografia, care evalueaza starea uterului si a trompelor uterine;
  • analiza materialului seminal;
  • evaluarea rezervei ovariene.

In unele cazuri, se apeleaza si la laparoscopia de diagnostic. Aceasta este o tehnica chirurgicala minim invaziva. Ea permite unui medic sa vizualizeze organele interne si conditia lor. Laparoscopia poate fi efectuata in plus fata de un examen fizic si revizuirea istoricului medical si sexual.

tratament pentru infertilitate din cauza necunoscute

Ambii parteneri pot avea probleme de fertilitate inexplicabile. Infertilitatea inexplicabila poate fi frustranta, deoarece persoanele afectate stiu ca au o problema, dar nu stiu ceea ce o cauzeaza.

Posibile cauze pentru infertilitate din cauze necunoscute

Prin definitie, cauzele infertilitatii inexplicabile sunt necunoscute. Este posibil ca o persoana sau un cuplu fertil sa fie diagnosticat ca avand infertilitate inexplicabila deoarece nu au avut succes in reproducere dupa un an de incercari.

In mod similar, unii medici cred ca o cauza probabila a infertilitatii inexplicabile este ca testele efectuate pentru a evalua infertilitatea ar putea sa omita defecte subtile. Si asta din cauza metodelor de testare imperfecte.

Printre cele mai probabile cauze ale infertilitatii inexplicabile se numara:

  • probleme de ovulatie;
  • calitate slaba a ovocitelor. Despre aceasta poti afla mai multe din articolul Calitatea ovocitelor, esentiala atunci cand ne dorim un copil;
  • calitate slaba a spermei;
  • frecventa insuficienta a actului sexual sau actul sexual nu este programat pentru a coincide cu ovulatia;
  • probleme pelvine, in primul rand cu trompele uterine sau cu uter.

Pe langa toate cele enumerate mai sus, exista o varietate de explicatii posibile pentru infertilitatea din cauze necunoscute.

Investigatii in caz de suspiciune de infertilitate 

In functie de varsta pe care o ai, daca au trecut 6 sau 12 luni de cand incerci sa ramai insarcinata, primul pas pe care trebuie sa il faci este programarea la medic. Alege un specialist cu experienta in probleme de fertilitate. In functie de zona in care te afli, te poti adresa clinicilor specializate Ana Medical Center (Ploiesti –0733 550 055) sau Dacia Medical Center (Bucuresti – 0766 536 553). La noi, vei primi tot sprijinul necesar, precum si solutia de tratament potrivita pentru tine, pentru a putea ramane insarcinata.

In acest scop, tu si partenerul tau veti trece printr-un intreg proces de diagnosticare, de la cercetarea istoricului familial, pana la analize hormonale, examinare fizica si investigatii medicale amanuntite. 

Cele mai frecvente cauze ale infertilitatii feminine

In cazul femeilor, cele mai frecvente probleme de fertilitate sunt:

  • ovarele polichistice, prezente la o treime dintre femei.

Cele mai frecvente cauze ale infertilitatii masculine

De obicei, la barbati, cauzele care duc la infertilitate sunt:

  • bolile infectocontagioase ale copilariei;
  • fumatul;
  • stresul;
  • poluarea;
  • conditiile de lucru neprielnice;
  • patologii post-traumatice;
  • problemele genetice.

Despre imposibilitatea de a concepe in cazul barbatilor, poti afla mai multe din articolul Infertilitate masculina, cel mai bun tratament pentru a avea un copil.

Sansele de a obtine o sarcina pe cale naturala

Media sanselor de a ramane insarcinata la orice ciclu menstrual pentru cuplurile fertile este de 20%. In schimb, pentru cuplurile care se confrunta cu infertilitate din cauze necunoscute, procentul variaza intre 1 si 4%, daca nu se aplica nicio forma de tratament.

Atentie! Cu cat o femeie inainteaza in varsta, cu atat rezerva ei ovariana scade. Concret, sansele de a aduce pe lume un copil se diminueaza considerabil.

FIV, tratament viabil pentru infertilitate de cauza necunoscuta

In caz de infertilitate, pentru obtinerea sarcinii, protocolul terapeutic vizeaza urmarirea ecografica a ovulatiei si contact sexual la ovulatie, timp de 3 – 5 luni. Daca in tot acest timp nu se intampla nimic, medicul ti-ar putea recomanda o stimulare ovariana sau inseminarea intrauterina cu sperma partenerului. In cazul in care dupa trei cicluri de inseminare intrauterina nu se obtine sarcina, urmatorul pas este procedura de fertilizare in vitro sau ICSI

FIV pentru infertilitate din cauze necunoscute

Fertilizarea in vitro este singura procedura unde tot ce se intampla are loc sub microscop. Concret, se recolteaza ovocitele si sperma, iar fertilizarea are loc sub microscop, in laborator. De multe ori, procesul are loc sub embrioscop. Exista o camera care filmeaza evolutia embrionului si asta permite specialistilor sa vada daca exista o problema la nivelul ovocitelor, cu o rata proasta de fertilizare in vitro.

Cauze ascunse ale infertilitatii

De exemplu, in cazul unei paciente cu infertilitate de cauza necunoscuta, care a avut 20 de ovocite, dupa o punctie, au rezultat doi fertilizati. In cazul sau, problema de infertilitate consta in calitatea ovocitelor, care dau o evolutie proasta. Cu toate acestea, ovocitele se fertilizeaza, rezulta embrioni, dar ei nu sunt de calitate. Practic, combinatia genetica dintre spermatozoizi si ovocite da embrioni de proasta calitate. Aceasta este una dintre cauzele ascunse ale infertilitatii, care nu poate fi despistata la analizele de pana atunci, ci poate fi vazuta doar la microscop, in timpul unei proceduri FIV.

Afla mai multe despre problemele de fertilitate, din videoul urmator, de la dr. Denisa Nica, specialist in probleme de fertilitate, in cadrul clinicii Ana Medical Center.

In cele din urma, cele mai multe cupluri reusesc sa obtina o sarcina, cu ajutorul tratamentelor. O poveste emotionanta despre sansele de succes ale fertilizarii in vitro cu ovocite proprii, poti citi in articolul Stiinta si emotie: Fertilizarea in vitro, succes de la prima incercare in cazul Danielei, mama fericita de gemeni.

Daca ai avut mai multe incercari de a obtine o sarcina, dar rezerva ta ovariana nu mai este una de calitate, poti apela cu incredere la specialistii nostri. In functie de zona in care te afli, poti programa o vizita la un specialist in infertilitate la Dacia Medical Center (Bucuresti 0766 536 553) sau Ana Medical Center (Ploiesti 0733 550 055)

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen + 9 =