Pana la ce varsta poti ramane insarcinata: sanse reale pe cale naturala si solutii de reproducere umana asistata

sarcina varsta

Probabil ai auzit de multe ori ca ar fi bine sa faci un copil atat timp cat esti tanara. Tineretea despre care se vorbeste are legatura, in realitate, cu capacitatea ovarelor de a produce ovocite de calitate. O sarcina la varsta de 20 de ani este mult mai usor de obtinut decat una la 40, chiar 30 de ani. Iti explicam totul in materialul urmator.

Sarcina la varsta de 20 de ani

Varsta de 20 de ani (si pana la 30 de ani) reprezinta “epoca de aur a sarcinii”. Este perioada in care probabilitatea de complicatii este redusa, la fel si ponderea problemelor de fertilitate. Acum, in cele mai multe cazuri, uterul este tanar, iar ovulele produse de organism sunt sanatoase si in numar mare.

sarcina 20

Nu ai nevoie de calcule pentru a realiza ca un numar mare de ovocite este egal cu mai multe sanse de a ramane insarcinata. Sarcina la varsta de 20 de ani are loc intr-un organism tanar si este, in 90% dintre cazuri, garantia sansei de nastere usoara si recuperare rapida.  

Sarcina la varsta de 30 de ani

“Epoca de aur a sarcinii” a trecut, si de la 30 de ani in sus capacitatea de a ramane gravida incepe sa scada. Sarcina la 30 de ani este posibila, dar trebuie sa stii ca in acest moment al vietii tale, organismul produce un numar mai mic de ovule.

Daca vrei o sarcina la 35 de ani, trebuie sa iei in calcul urmatoarele aspecte:

  • s-ar putea sa dureze mai mult pentru a ramane insarcinata. Ovocitele doamnelor care au trecut de 35 de ani nu sunt fertilizate la fel de usor precum cele ale femeilor mai tinere;
  • sarcina gemelara sau multipla. Daca o sarcina pe cale naturala nu este posibila si apelati la specialisti pentru un tratament de stimulare ovariana, modificarile hormonale ar putea provoca eliberarea mai multor ovule in acelasi timp si astfel ar creste riscul de sarcina gemelara sau multipla.
sarcina 30
  • diabet gestational. Acest tip de diabet apare numai in timpul sarcinii si este mai des intalnit odata cu inaintarea in varsta. Afla totul despre diabetul gestational din articolul: Diabetul gestational, boala ascunsa care iti poate afecta sarcina;
  • tensiune arteriala crescuta in timpul sarcinii. Tensiunea arteriala crescuta poate duce la o nastere inainte de termen;
  • cezariana. O sarcina la varsta de 35 de ani este posibil sa intampine complicatii. De exemplu, placenta poate sa blocheze colul uterin. In acest caz, pentru sanatatea viitorului bebelus, medicul va efectua o cezariana.

Sarcina de la 40 de ani

Acum deja joci intr-o alta liga, una a loteriei. Sarcina la varsta de 40 de ani este una cu risc. La aceasta etate, rezerva ovariana scade, iar ovocitele se degradeaza. Daca ai decis sa ramai insarcinata ar trebui sa consulti un medic specializat in fertilizare in vitro si stimulare ovariana, deoarece sansele unei sarcini naturale sunt foarte putin probabile. Despre AMH si valorile lui, regasesti mai multe in articolul Sarcina la AMH 0.5 – 1 ng/ ml, cum pot sa am un copil: sanse reale de succes

sarcina 40

Pe langa toate posibilele probleme pe care deja le-am enumerate mai sus, la 35 de ani, acum e posibil sa te lovesti si de alte complicatii, ca de exemplu:

  • anomalii cromozomiale (posibilitatea ca fatul sa dezvolte sindromul Down este foarte mare);
  • avort spontan;
  • nastere prematura.

Toate detaliile despre ce presupune o sarcina la varsta de 40 de ani, de la investigatii si pana la riscuri, aflati aici: Sarcina dupa 40 de ani. Posibila cu ovocite donate

Daca vrei sa afli mai multe despre legatura dintre varsta si sarcina sau doresti sa ne adresezi o intrebare, lasa-ne un comentariu sau scrie-ne un mesaj. Cei mai buni specialisti sunt aici pentru a-ti raspunde.

2 Responses

    1. Buna ziua! Sigur ca o sarcina dupa 43 de ani este posibila, insa obtinerea ei depinde de mai multi factori. Daca ar fi sa ne referim strict la varsta, se poate obtine o sarcina in mod natural si la 43 de ani, dar si la 20. Daca exista o problema de infertilitate, aceasta trebuie diagnosticata, iar in functie de rezultat se poate recurge la o procedura de fertilizare in vitro cu ovocite proprii, cu ovocite donate sau cu embrioni donati. Pentru o programare, va stam la dispozitie atat in Ploiesti, la Ana Medical Center, programari la 0733 550 055, dar si in Bucuresti, la Dacia Medical Center, programari la 0766 536 553.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 + 9 =